laupäev, 16. august 2008

S6bralikud

Olen v4sinud, ning kirjutan siinset t4nu heale Kadrile, kes lubas mul oma arvutit kasutada. Alguses pidin koos teistega kuhugi baari/klubisse mingit b4ndi kuulama minema jne, aga otsustasin, et olen v4sinud ja tulen pigem siia.

Eilne p4ev oli ylitore. Selle kulminatsiooniks oli "piknik" recreation centre'is, mida kirjeldaksin j4rgmiselt. V4ga suur hoone, milles on seinte 44res lauad, kus yli6pilased tutvustavad oma klubisid (mountaineering, cooking, law, voluntary health service jne.), ruumi keskel on lauad v4ga laia ning rikkaliku toiduvalikuga ning suured vannid t4idetud j44 ja purgijookidega. See k6ik on loomulikult tasuta. Ning selle ruumi sees on tuhanded inimesed, kes on k6ik yksteise vastu ylis6bralikud, t4helepanelikud ja avatud. Igal hetkel ytlevad sulle inimesed s6bralikult "Hey, hows going?", naeratavad sulle, kui sa neile otsa vaatad, ning on valmis sinuga s6bralikku ja julgustavat vestlust alustama, kohe kui sa vaid seda soovid. Seda teevad nii suurt kasvu nokamytsidega j6mmilaadsed sportlased kui ka v4iksed armsad tydrukud. Ja suures osas on see nende k6igi jaoks t4iesti siiras ja loomulik. Arvan, et see on yks olulisi ameerika v44rtusi, mida enamik eestlasi ei tea ega oska tegelikult ette kujutadagi. Samuti on t4iesti loomulik, et kui sa t4navalt kellegi k4est teed kysid, muudab ta oma trajektoori, jalutab sinuga s6bralikult koos soovitud paika ja l4heb hiljem oma teed, sult midagi vastu ootamata. Pean siiski mainima, et ka ameeriklaste jaoks on Morgantown keskmisest s6bralikum linn - minu jaoks k6ige s6bralikum, mida siiani kohanud olen (ma pole v4ga palju reisinud).


Syya saangi nii h4sti kui arvasin - igal s88gikorral v6in valida k6ikv6imalike burgeri-, wrapi-, ja s4ndvitshi (kas pole kena s6na?)kombinatsioonide, soojade toitude, salatite, koogikeste, kypsiste ning jookide vahel ja syya v6ib nii palju kui vaid soovin.
Recreation centre'is k4ima hakates v6in tasuta ja nii palju kui soovin basseinis ujuda, ronimisseinal "m4gironida", j6usaali kasutada, joogas v6i maadluses k4ia jne. Linnasisene transport on samuti tasuta ja m6nusalt ulmeline (siin s6idavad eraldi k6rgteedel ringi pisikesed kollased kummiratastega elektrivagunid, mis on t4iesti automaatsed ja ilma juhita).

Muide seal pinkikul avastasin ka yhe v4ga laheda religiooni (yks nendest ylikooli klubidest), soovitan kindlasti lugeda: http://en.wikipedia.org/wiki/Bah%C3%A1%27%C3%AD_Faith
v4ike kokkuv6te: The Bahá'í writings emphasize the essential equality of human beings, and the abolition of prejudice. Humanity is seen as essentially one, though highly varied; its diversity of race and culture are seen as worthy of appreciation and acceptance.
T4na seiklesin palju linnas ja k4isin koos oma toanaabri, tema kaksikvenna ja yhe ungari noormehega walmartis asju ostmas (k44rid, linad, ujumismask). L4ksime sinna bussiga, kuid kui tahtsime tagasi ylikooli campus'esse minna, selgus, et buss k4ib v4ga pikkade vaheaegadega, ja peaksime t6en4oliselt v4ga kaua ootama. L4ksin siis yhe kena autoga tydruku juurde ja kysimise peale s6idutas ta meid (st. nelja meessoost v4listudengit, keda ta varem ei tundnud) kohe t4pselt sinna, kuhu me tahtsime. Eestis oleksime t6en4oliselt pidanud pool tundi auto juurest auto juurde k4ima, ja l6puks ikkagi bussiga v6i jala minema.

Eesti mulle muidugi v4ga meeldib, aga on mitmeid alasid, kus meil oleks palju areneda :)
Mul on hea meel, et olen praegu morgantownis.
P.S. Siin v6ib k6ikjal kohata ca 120-150 kiloseid inimesi, see on p4ris kohutav.

Uni: oli hea uni, millest m4letan vaid h4gusat l6ppu: mingi kahtlane ameeriklane oli mind teavitamata sk4nninud v4ljaandest "M4rkide ja masinate Seitung" minu illustratsioonid, hankinud kuskilt mu lugude t6lked ning avaldanud selle koos mingi segase jutuga mingis ameerika ylikooli almanahhis *smirk*

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oh kui hea, et kõik seal kaugel nii sõbralik, külluslik ja lahke on. Samas on tore, et su uned ettevaatuse keelt räägivad - nii igaks juhuks..


Elektriga on kõik korras, ära muretse.
Pai!

Anonüümne ütles ...

ära seal külluse keskel üle söö - iga päev 1 burger ja pärast oled ka 120 kg ;)